Wijnen Bouwgroep wint de aanbesteding voor OSC Stadionpark Rotterdam!

Na een lang aanbestedingstraject is het nu officieel: Wijnen Bouwgroep heeft van de Gemeente Rotterdam opdracht gekregen voor de bouw van het Onderwijs- en Sportcluster Stadionpark (OSC Stadionpark) Rotterdam! De contracten zijn getekend en de voorbereidingen zijn in volle gang.

20 juni 2023

De transformatie van Varkenoord tot Sportcampus Noordoost
Wijnen Bouw Schijndel start na de zomervakantie met de bouw van OSC Stadionpark Rotterdam midden op de ‘Sportcampus Noordoost’. De sportvelden van Feyenoords’ voormalige trainingscomplex Varkenoord, pal naast De Kuip, maken plaats voor een nieuwe multifunctionele wijk. Op deze campus komen, naast het OSC Stadionpark, ruim 850 woningen te staan, diverse wijkvoorzieningen en een sportcomplex. Het nu braakliggende terrein in Rotterdam-Zuid wordt de komende jaren omgetoverd tot een parkachtige en (grotendeels) autovrije buurt.

Het OSC Stadionpark
Het OSC Stadionpark bestaat uit twee onderwijsgebouwen en een ondergrondse sporthal. Het eerste gebouw bestaat uit vier bouwlagen en biedt huisvesting aan twee middelbare scholen, VMBO Veenoord en Vakcollege Zuidrand. Op de bovenste verdieping wordt dit pand middels een luchtbrug verbonden aan het tweede schoolgebouw. Deze bestaat uit zes bouwlagen, waaronder een compleet sportcomplex in de “kelder” voor Sportbedrijf Rotterdam. Op de overige verdiepingen kunnen de studenten van de Calvijn Businessschool en de Zuidermavo naar hartenlust studeren. Mede door de hoogteverschillen in het terrein krijgt het gebouw aan elke zijde een eigen gezicht. Zo ontstaan er pleinen, tuintjes en trappartijen waar het voor de ruim 1.700 studenten goed vertoeven zal zijn. Deze parkachtige omgeving geeft, ondanks de afmetingen van dit bouwwerk, een geborgen gevoel. De doorkijk en wandelroute tussen de twee schoolgebouwen zorgt voor de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de wijk.

Een uitdagend project
De bouw van het OSC Stadionpark is een prachtige uitdaging. Zo gaat het realiseren van de enorme sporthal in de “kelder” van het gebouw niet zonder slag of stoot. De slappe grond, het hoge grondwater en de diverse aanleghoogtes zorgen voor een uitdagende bouwkuip. Om het onderwijsgebouw boven op de sporthal te kunnen bouwen, gebruiken we vijf stalen spanten die elke 29 meter lang en 8 meter hoog zijn. Deze hebben een gewicht van 55.000kg per stuk(!) en worden in één geheel gemonteerd. Uitdagingen die wij graag met beide handen aannemen.

Binnen dit project is BDG Architecten Zwolle verantwoordelijk voor het ontwerp, welk in samenspraak met de Gemeente Rotterdam, Sportbedrijf Rotterdam, LMC-VO, CVO, Pieters Bouwtechniek en ingenieursbureau Deerns tot stand is gekomen. Daarnaast hebben we al tijdens de aanbestedingsprocedure in Terberg Totaal Installaties een partner gevonden voor het uitvoeren van alle installaties. Samen realiseren wij dit prachtige OSC Stadionpark!