Van der Valk
Lelystad

59 meter hoge hoteltoren

Opdrachtgever
Bouwlocatie Lelystad
Divisies Bouw
Het project

Van der Valk Hotel Lelystad

Vanaf de A6 kun je het al van ver zien, het Van der Valk Hotel Lelystad! Met zestien verdiepingen en een hoogte van ca. 59 meter is de hoteltoren van heinde en verre te bewonderen. Met de oplevering van Hotel Lelystad ronden we alweer de derde samenwerking af voor deze bekende hotelketen.

Een polderbouwkuip

Wat dit project bijzonder maakte naast de hoogte van de hoteltoren? De bouwplaats lag onder zeeniveau en het grondwater stond tot aan het maaiveld. Om onder deze omstandigheden een kelder te realiseren met daarop een heuse hoteltoren, was dan ook een interessante uitdaging. Door de samenwerking met bouwkuipspecialist, bemalingsbedrijf, constructeur en grondmechanicaspecialist creëerden we de perfecte polderbouwkuip. Door middel van CSM-techniek hebben we een kwelscherm geplaatst tot een diepte van ruim 22 meter waar zich een afsluitende kleilaag bevond. Met verticale én horizontale bemaling hebben we de grondwaterstand van de bouwput vervolgens verlaagd. Binnen het kwelscherm hebben we de grond onder talud ontgraven en de heipalen aangebracht. In de keldervloer zat nog een extra diepe put voor het zwembad en de liftputten. Na het storten van de fundering en de bak voor het zwembad konden we eindelijk starten met de opbouw van Hotel Lelystad!

Van alle gemakken voorzien

Hotel Lelystad is van alle gemakken voorzien. Zo hebben we in de kelder een zwembad, een wellness- en fitnessruimte gerealiseerd. In de lobby is de bistrobar en het restaurant gevestigd en op de zestiende etage een heuse skybar, met uitzichten over Lelystad, het IJsselmeer en zelfs tot Almere! Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de vergaderzalen en daarboven in totaal 143 hotelkamers. Spot jij enige gelijkenissen met een luchtverkeerstoren? Het ontwerp van het hotel is namelijk een knipoog naar de nabijgelegen toren van Lelystad Airport.

Vervroegd opleveren

Voor hotelketen Van der Valk was een tijdige oplevering belangrijk. Hoe sneller wij de hoteltoren opleverden, hoe eerder zij de eerste gasten konden verwelkomen. Daarom hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen én daagden we onze bouwpartners uit om continue mee te denken aan een efficiënt bouwproces. Dit maakte het mogelijk om bijna twee verdiepingen per week te bouwen! Onze werkwijze en de hechte samenwerking heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. Ruim een maand voor de beoogde oplevering hebben wij de sleutels overhandigd!