Summa Automotive
Helmond

Onderwijsgebouw in het hart van de automotive industrie

Opdrachtgever Stichting ROC Summa College
Bouwlocatie Helmond
Het project

Over het project

Midden op de Automotive Campus in Helmond hebben wij het nieuwe onderwijsgebouw van Summa Automotive gerealiseerd. Als autoliefhebbers, komen de studenten hier niks te kort. Alle drie de bouwlagen staan namelijk volledig in het teken van de autotechniek, van een enorme werkplaats tot aan praktijk- en theorielokalen voor ruim 550 mbo-studenten. Een innovatieve school bouwen in het hart van de automotive industrie, dat is ons gelukt!

Een strakke techniekdoos

​Geen fraaie bogen, maar een strakke techniekdoos. Dat was de opdracht van Stichting ROC Summa College. Als een goed gevulde gereedschapskist, hebben we het schoolgebouw van alle gemakken voorzien. De begane grond staat volledig in het teken van de autotechniek. De studenten kunnen naar hartenlust sleutelen in de werkplaats compleet met hefbruggen, werkbanken en spuitruimtes. Daarnaast is er een metaalbewerkingsruimte en een showroom waar prachtige auto’s tentoongesteld staan. Met de trap kom je op de tweede en derde verdieping welk verdeeld zijn in kantoorruimtes en leslokalen. Er zijn innovatie labs, waar de studenten kunnen experimenteren bij de ontwikkeling van prototypes, en hybride klaslokalen. We hebben de theorielokalen zo gebouwd, dat ze gemakkelijk om te bouwen zijn naar praktijklokalen. Geen enkel lokaal is hierbij hetzelfde. Een strak schoolgebouw dat past bij het innovatieve karakter van de automotive sector.

​Een toekomstbestendig onderwijsgebouw

​​Het schoolgebouw van Summa Automotive gaat verder dan enkel duurzame, hybride leslokalen. Samen met onze collega’s van Wijnen Installaties zijn er diverse duurzame maatregelen in het pand verwerkt. Zo regelen twee elektrische warmtepompen het verwarmen en koelen van het gebouw en vervangen daarmee de traditionele aardgasaansluiting. Daarnaast hebben we de school luchtdicht gebouwd en voorzien van een slim ventilatiesysteem om onnodig energieverbruik te voorkomen. Om te voorkomen dat de ventilatie onnodig draait, wordt dit in verschillende ruimtes CO2 gestuurd. Door dit soort installaties met de juiste bouwkundige maatregelen te combineren, hebben wij een prachtig én energiezuinig schoolgebouw opgeleverd.