OSC Stadionpark
Rotterdam

Onderwijs- en Sportcluster Stadionpark midden op de Sportcampus Noordoost.

Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Bouwlocatie Rotterdam
Divisies Bouw
Het project

De transformatie van Varkenoord tot Sportcampus Noordoost

Wijnen Bouw is gestart met de bouw van OSC Stadionpark Rotterdam midden op de ‘Sportcampus Noordoost’. De sportvelden van Feyenoords’ voormalige trainingscomplex Varkenoord, pal naast De Kuip, maken plaats voor een nieuwe multifunctionele wijk. Op deze campus komen, naast het OSC Stadionpark, ruim 850 woningen te staan, diverse wijkvoorzieningen en een sportcomplex. Het nu braakliggende terrein in Rotterdam-Zuid wordt de komende jaren omgetoverd tot een parkachtige en (grotendeels) autovrije buurt.

Het OSC Stadionpark

Het OSC Stadionpark bestaat uit twee onderwijsgebouwen en een ondergrondse sporthal. Het eerste gebouw bestaat uit vier bouwlagen en biedt huisvesting aan twee middelbare scholen, VMBO Veenoord en Vakcollege Zuidrand. Op de bovenste verdieping wordt dit pand middels een luchtbrug verbonden aan het tweede schoolgebouw. Deze bestaat uit zes bouwlagen, waaronder een compleet sportcomplex in de “kelder” voor Sportbedrijf Rotterdam. Op de overige verdiepingen kunnen de studenten van de Calvijn Businessschool en de Zuidermavo naar hartenlust studeren. Mede door de hoogteverschillen in het terrein krijgt het gebouw aan elke zijde een eigen gezicht. Zo ontstaan er pleinen, tuintjes en trappartijen waar het voor de ruim 1.700 studenten goed vertoeven zal zijn. Deze parkachtige omgeving geeft, ondanks de afmetingen van dit bouwwerk, een geborgen gevoel. De doorkijk en wandelroute tussen de twee schoolgebouwen zorgt voor de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de wijk.

Een uitdagend project

De bouw van het OSC Stadionpark is een prachtige uitdaging. Zo gaat het realiseren van de enorme sporthal in de “kelder” van het gebouw niet zonder slag of stoot. De slappe grond, het hoge grondwater en de diverse aanleghoogtes zorgen voor een uitdagende bouwkuip. Om het onderwijsgebouw boven op de sporthal te kunnen bouwen, gebruiken we vijf stalen spanten die elke 29 meter lang en 8 meter hoog zijn. Deze hebben een gewicht van 55.000kg per stuk(!) en worden in één geheel gemonteerd. Uitdagingen die wij graag met beide handen aannemen.