Faculteit Geowetenschappen
Utrecht

Kantoorpand Geowetenschappen

Opdrachtgever Universiteit Utrecht
Bouwlocatie Utrecht
BREEAM ambitie Excellent
Divisies BouwSprinkler
Het project

Voor de medewerkers en masterstudenten van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht bouwde Wijnen Bouw een nieuw thuis op het campusterrein De Uithof. Het uitgangspunt was om een duurzaam, hoogwaardig kantoorgebouw te creëren, en dat is gelukt! Het ontwerp én de nieuwbouw voldoen aan de BREEAM-NL ambitie ‘Excellent’ (vier van de vijf sterren).

Duurzaamheid in een hoog bouwtempo​

Het prachtige nieuwe gebouw was voor Wijnen Bouw een interessante uitdaging. We moesten een duurzaam en hoogwaardig project realiseren in een korte bouwtijd. Met een ruwbouwcyclus van tien dagen per verdieping verliep de eerste fase van de bouw in een zeer vlot tempo. De hoge afwerkingseisen van de opdrachtgever maakten dit niet gemakkelijk. Projectleider Peter van Zoggel: “Door het gebruik van schoonbeton (CUR-Aanbeveling 100) in het ontwerp, werden we aangespoord om al in een vroeg stadium na te denken over het uitvoeringsproces. De wijze van uitvoering heeft veel invloed op het uiterlijk van het beton wat zichtbaar blijft in het gebouw. In de ruwbouwfase waren we dus eigenlijk al bezig met de afbouwfase.”

Bijzondere gevel

GEO vormt een bijzondere drie-eenheid met de twee naastliggende gebouwen. De horizontale banden die over het gebouw lopen staan symbool voor aardlagen en geologische vormen, en past dan ook perfect bij de gebruiker. Geanodiseerd aluminium vormt de basis voor de op maat gemaakte gevel, wat de gevel onderhoudsarm, UV-bestendig en duurzaam maakt.

Ruimtelijk

Bij binnenkomst valt de ruimtelijkheid van het gebouw op. De grote vide die op elke verdieping verspringt, geeft een dynamisch effect en zorgt voor een uitnodigende leer- en werkomgeving. Het stimuleert werknemers en studenten om samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Flexibiliteit

In het ontwerp is geanticipeerd op mogelijke groei of krimp van de faculteit. Elke kantoorlaag is nagenoeg identiek en heeft flexibele werkplekken. Onder de vloerbedekking is nog meer flexibiliteit verstopt. In de vloer zijn kabelgoten met demontabele vloertegels verwerkt, waardoor op elk moment extra werkplekken toegevoegd kunnen worden. Faculteit Geowetenschappen is klaar voor de toekomst!